Gmina Chynów

Stowarzyszenie  Promotor

Tanecznie – zdrowo – kolorowo

Celem projektu jest rozwój aktywności fizycznej mieszkańców Gminy Chynów. Odbędą się zajęcia taneczne,  rajdy rowerowe dla dzieci i dorosłych, biegi wraz z Festiwalem kolorów oraz piknik na zakończenie projektu.

Publiczna Szkoła Podstawowa w Drwalewie Powróćmy jak za dawnych lat…

Drwalew będzie sięgać do historii i tradycji. W ramach obchodów  50 rocznicy szkoły zostanie zorganizowany m.in. konkurs historyczny „ Życie generała Kazimierza Pułaskiego” oraz konkurs piosenki patriotycznej. Odbiorcami będą mieszkańcy wsi Drwalew – dzieci, młodzież oraz dorośli.

Grupa teatralna „AKCJA” przy Gminnym Domu Kultury w Chynowie „Akcja Teatr”

Celem jest rozwój kulturalny dzieci, młodzieży i seniorów poprzez działania związane z edukacją i praktyką teatralną. W ramach projektu przeprowadzone zostaną międzypokoleniowe warsztaty teatralne. Na koniec uczestnicy wspólnie zaprezentują przygotowaną  sztukę.

Fundacja Promyczek Nadziei Kluseczki – Planszóweczki

W siedzibie Fundacji w Sułkowicach odbędą się kulinarne spotkania międzypokoleniowe. Dzieci i młodzież będą uczyć się  m.in. lepienia  pierogów, uszek, wyrabiania i pieczenia pączków, rogalików czy kopytek. Potem rolę nauczycieli przejmą dzieci, które zaangażują starszych do gier planszowych.

Ochotnicza Straż Pożarna w Machcinie Ochotnicza Straż Pożarna jako najlepsza forma integracji społecznej – remont świetlicy

Mieszkańcy będą remontować świetlicę wiejską w budynku OSP, a dla uczczenia przygotowanego miejsca spotkań zostanie zorganizowany wiejski piknik. Odbiorcami projektu będą społeczności wsi Machcin, Dobiecin, Rososz, Rososzka, Kozłów, Grabina, Staniszewice, Zbyszków, Adamów Rososki oraz Jurandów.

Gmina Goszczyn

Ochotnicza Straż Pożarna w Sielcu Babcia wie i wiedzę przekazuję, wnuczka uczy się i umie

Celem projektu jest przekazanie tradycji i wiedzy przez babcie najmłodszemu pokoleniu. Będzie nauka gotowania, pieczenia i robótek ręcznych. W ramach projektu odbędzie się również Dzień Dziecka i piknik podsumowujący z wystawą starych urządzeń oraz prezentacja efektów prowadzonych warsztatów. Odbiorcami projektu będą mieszkańcy wsi Sielec.

Gmina Grójec

Koło Seniora Familia Grójec Uwolnij pasję, doskonal duszę

Celem projektu jest rozwój twórczej aktywności.  W ramach projektu zostaną zorganizowane warsztaty plastyczne z nauka malowania, rysowania, wykonywania kolaży i z wykładem na temat historii sztuki. Podsumowaniem projektu będzie wernisaż stworzonych  prac w Grójeckim Ośrodku Kultury . Odbiorcami projektu będą seniorzy 60+, oraz osoby niepełnosprawne.

Stowarzyszenie Pomocy Niepełnosprawnym Biedronki Rolki na rynku

Celem jest upowszechnianie jazdy na rolkach. W ramach realizacji projektu odbędzie się cykl warsztatów oraz zostanie utworzony na grójeckim rynku tor przeszkód. W ten sposób ten sport ma przyczynić się do odmiany betonowego oblicza grójeckiego rynku w miejsce spotkań i integracji międzyludzkiej.

Grójecki Klub Gier i Fantastyki GROFAN GEEK EXPANSION 2.0 – konwent gier i fantastyki

W projekcie zorganizowane zostaną m.in. warsztaty projektowania gier wideo, gier planszowych,  tworzenia komiksu lub tekstu literackiego oraz prelekcje o fantastyce w kulturze oraz konwent gier. Odbiorcami projektu będą głównie dzieci, młodzież  gminy Grójec.

Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich Gościeńczyce Wieś mała ale nasza – Poznaj swojego sąsiada

Celem projektu jest  stworzenie aktywnej świetlicy wiejskiej  w Gościeńczycach.  Organizatorzy zaplanowali spotkania integracyjno-rekreacyjne z tenisem stołowym, gry planszowe i zręcznościowe, warsztaty sztuk rękodzielniczych: decoupaqe, fantazje z masy solnej. Ponadto społeczność lokalna zostanie zaangażowana do zagospodarowania terenu wokół świetlicy. A na koniec będzie  piknik inaugurujący.

Gmina Jasieniec

Sołectwo Boglewice Aktywne społeczeństwo

Celem projektu jest integracja mieszkańców Boglewic zarówno dzieci, młodzieży oraz osób starszych poprzez wspólne działania na rzecz powstania świetlicy wiejskiej. W ramach projektu odbędą się cykliczne dyskusyjne spotkania filmowe oraz rozgrywki gier planszowych. W ramach podsumowania odbędzie się piknik rodzinny .

Grupa Inicjatywna z Miedzechowa Miedzechów integruje, nowe pokolenie wychowuje

Celem projektu jest stworzenie miejsca rozwoju aktywności fizycznej jakim jest boisko wiejskie ze strefą wypoczynku dla mieszkańców Miedzechowa i okolic. Efekty pracy zwieńczy spotkanie integracyjne.

POKUSA Powiatowy Klub Uśmiechniętego Seniora Senioralna kawiarenka seniora w zaczarowanym świecie marzeń

Głównym  celem projektu jest stworzenie w Jasieńcu miejsca do rozwoju nietuzinkowych pasji i zainteresowań oraz integracji międzypokoleniowej dla całej społeczności lokalnej. W ramach realizacji projektu zostanie przygotowane pomieszczenie na kawiarenkę, będą  warsztaty, spotkania i konkursy, zajęcia plastyczne, spotkania z grami planszowymi oraz warsztaty rękodzielnicze.

Klub Seniora Złota Jesień Seniorzy zdrowo i sportowo

Celem projektu jest propagowanie zdrowego trybu życia wśród osób starszych.
W ramach projektu zostaną zorganizowane warsztaty zdrowego żywienia oraz zajęcia ruchowe m.in.: ćwiczenia na basenie, gimnastyka, nordic walking. Odbiorcami projektu będą osoby starsze oraz dzieci z Jasieńca.

Gmina Warka

Grupa seniorska Michałowskie Poziomki Smaki podniebienia

Celem projektu aktywizacja kobiet z Michałowa Górnego. W ramach projektu odbędzie się cykl warsztatów kulinarnych i warsztatów szycia podczas których panie będą wymieniały się wiedzą i doświadczeniem. W ramach podsumowania odbędzie się piknik rodzinny, na którym odbędzie się degustacja wyuczonych potraw.

Inicjatywa na Rzecz pięknego końca świata Tradycyjnie zaangażowani

Celem projektu jest podniesienie estetyki wsi Bończa oraz stworzenie nowych form aktywności związanych z jabłkiem i tradycją jego uprawy. W ramach projektu zostanie zorganizowany Gminny Konkurs Wieńców Dożynkowych, Festyn Wiejski wraz z konkursami kulinarnymi o tematyce jabłkowej,  konkurs na najpiękniejszy ogródek wiejski. Realizatorzy wykonają mural nawiązujący tematyką do jabłka oraz przygotują  quest jabłkowy i rozbudują plac zabaw.

Aktywne Piaseczno Zmieniamy swoje otoczenie

Celem projektu jest integracja społeczności lokalnej poprzez prace związane z zagospodarowaniem terenu wokół Ochotniczej Straży Pożarnej w Piasecznie. Przy OSP zostanie uporządkowany teren, posadzone kwiaty i krzewy, przygotowany plac zabaw dla dzieci.. W ramach podsumowania zostanie zorganizowany piknik rodzinny.

WARG – Warecki Klub Gier Planszowych Warka gra! – Warcon 2017

Celem projektu jest ukazanie potencjału gier planszowych jako doskonałego sposobu na rozwój strategicznego myślenia, a także spędzania wolnego czasu. W ramach projektu zostanie zorganizowane cykl 10-ciu spotkań, z czego część będzie z grami planszowymi w piątkowe wieczory, 3 potkania w ramach cyklu „ Granie w altanie” w Parku na Winiarach. Kulminacją tych wydarzeń będzie konwent gier planszowych Warcon, z konkursem na najlepszego gracza.

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Aktywności Lokalnej „Animator” Cyrkowe lato

W ramach projektu odbędą się warsztaty, w których uczestnicy będą uczyć się podstaw aktorstwa, żonglerki, akrobatyki, gimnastyki, pantomimy, klaunady. Zaprezentowanie zdobytych umiejętności odbędzie się w ramach zajęć w Skrzynce z Kulturą na wareckim rynku. Odbiorcami projektu będą dzieci i młodzież korzystająca z oferty programowej Świetlicy w Lasakach.

Gospodynie przy Ochotniczej Staży Pożarnej w Nowej Wsi Bezpieczna wieś- szczęśliwi mieszkańcy

Celem projektu jest podniesienie wiedzy mieszkańców Nowej Wsi na temat bezpieczeństwa. W ramach realizacji projektu odbędą się spotkanie szkoleniowe m.in. ze strażakiem, pierwszej pomocy w praktyce, spotkanie z policjantem, spotkanie z przedstawicielem ODR-u. W ramach podsumowania odbędzie się pokaz umiejętności strażackich, quiz na temat zdobytej wiedzy, oraz ognisko. Odbiorcami projektu będą wszyscy mieszkańcy Parafii Nowa Wieś.